Disponibil 24H
0740 024 359
Un ultim omagiu
Trimite o coroană
Deshumarea

     Deshumarea osemintelor persoanelor decedate se poate face doar dacă de la înhumarea acestora au trecut cel puțin 7 ani și numai în baza avizului sanitar pentru deshumare, transport și reînhumare, eliberat de către Direcția de Sănătate Publică teritorială.

     Deshumările și reînhumările se fac de către administrațiile cimitirelor, în prezența familiei persoanei deshumate sau a unui reprezentant al acesteia și a administratorului cimitirului, cu respectarea normelor sanitaro-antiepidemice.

Există și cazuri excepționale în care deshumarea se poate face și înainte de împlinirea celor 7 ani de la înhumare, și anume:

  • după un an de la înhumare și doar în perioada 1 noiembrie – 31 martie, baza avizului sanitar eliberat de către Direcția de Sănătate Publică teritorială, și doar cu scopul reînhumării persoanei decedate într-un alt loc de înhumare;
  • indiferent de data la care a avut loc înhumarea, în baza dispoziției date de procuratură sau de instanțele judecătorești.

     Transportul persoanelor decedate în vederea înhumării sau reînhumării în aceeaşi sau în altă localitate se face numai cu vehicule mortuare, special amenajate, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Aceste informații au fost preluate din actul normativ al Ministerului Sănătății: ”Normele de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei” publicat la data de 4 februarie 2014.